Fra boken Førsteklasses - illustrasjonsbilde

Tips til hvordan du bruker grønnsakrestene

Har du noen gang irritert deg over grønnsakrestene som bare blir liggende i kjøleskapet inntil du en dag må kaste dem i søpla fordi du ikke får brukt dem til noe? Det er ofte vanskelig å komme på retter som kun bruker litt av en grønnsak. For hva kan man egentlig bruke den halve kålroten til?

Det er et vanlig problem at grønnsaker ofte blir slappe før du får brukt dem. Kanskje har du bare brukt halve grønnsaken, slik at resten ligger igjen nederst i grønnsakskuffen. For å bedre unngå matsvinn kommer vi her med noen eksempler på grønnsaker som ofte blir liggende og gode tips til hva du kan gjøre med disse "restgrønnsakene". Det er ikke mye som skal til for at du kan lage et gourmet-måltid også av disse.

Brokkoli:

Har du litt brokkoli til overs? Da kan du lage denne mosen. Brokkoli er også perfekt å bruke i en grønnsakpai. Visste du forresten at hele brokkolistilken kan brukes? Ved å skjære brokkolistilken i staver kan den nytes som grønnsakssnacks sammen med en god dipp. Du kan også bake dem i ovnen eller airfryer som et alternativ til vanlige potet-fries. De kan også brukes i salat.

Blomkål:

Har du en halv blomkål til overs, kan du lage f.eks. lage blomkålkrem som passer godt til middagen. Du kan også lage en grønnsakgrateng som er fullgod middag i seg selv. Vil du gjøre frukt- og bærsmoothien din litt mer næringsrik, kan du også slenge noen blomkålbuketter oppi den. Blomkål er mild og vil ikke gi noe særlig smak.

 

Squash:

På vinterstid kan du bruke rester av squash til en enkel tian sammen med andre grønnsaker du har i kjøleskapet. På sommeren er det godt . med squash på grillen. 

Du kan også raspe squashen og bruke den i squashlapper- perfekt matpakkemat om du er lei av brød.

Vårløk:

Vårløk passer utmerket til å ha i sauser. Hva med f.eks. en roquefortdressing med worcestersaus? Godt til salater.

Purre:

Purrekubber er kjempegodt som «ventemat», forrett eller som innslag på tapas-anretningen. Eller om du rett og slett smørdamper den.

Kålrot:

Kålrot passer utmerket til rotmos. Grønnsaken passer også godt i gryteretter og bakt i ovn. Du kan også skjære den i staver og spise den som snacks.

Sellerirot:

Hvis du har litt sellerirot til overs kan du lage denne kjempegode rotfruktgratengen. God middag for store og små.

Løk:

Løk er jo en «universal»-grønnsak som du kan bruke nesten over alt. Dette festbrødet er kjempegodt til en gryterett eller suppe, eller til en kjempegod løkpanne.

Hodekål:

Kål kan man alltid bruke til coleslaw. Kål smaker også godt i wok og har du et halvt kålhode igjen i kjøleskapet kan du lage denne woken.

Generelt sett kan man si at rotgrønnsaker ofte passer godt som mos (du kan f.eks. bruke kålrot og pastinakk i potetmosen). Rotgrønnsaker passer også bra til å bake i ovn. Mange grønnsaker (som f.eks. brokkoli, blomkål og løk) passer bra å lage suppe av. Lag gjerne en liten «opprydningssuppe».

Frukt er det litt mer sjelden at man har til overs. Husk at all frukt smaker godt i smoothie. Kutt opp frukten før den blir overmoden og legg den i fryseren (kan oppbevares i fryser i 4–6 måneder). Da vil du alltid ha ingrediensene klare til å lage smoothie.