Dampet kål på hvit tallerken

Velg smart, spis kål

Norsk hodekål er bra for kroppen, kloden og lommeboken. Velg smart og ta kålen tilbake som en viktig ingrediens på middagsbordet. Det er en fantastisk anvendelig råvare, som kan brukes i svært mange spennende retter.

Godt egnet å dyrke i Norge

Norsk klima og jordkvalitet er godt egnet for dyrking av kål, og ulike typer kål dyrkes også i store deler av landet. Hodekålen er svært holdbar og vi kan derfor finne norskdyrket kål gjennom hele året. De viktigste områdene for produksjon er Rygge og Råde i Østfold, Mjøsbygdene, Lier, Sørlandet og Frosta.

Hodekål har blitt dyrket her siden den andre halvdelen av 1600-tallet. Det er vanskelig spore hodekålens nøyaktige historie, men den var mest sannsynlig domestisert et sted i Europa før år 1000 f.Kr. I middelalderen hadde kål blitt en vesentlig del av det europeiske kjøkken.

 

En rimelig råvare blir til smakfulle retter

Dersom du ønsker å lage sunn og rimelig middag er det smart å starte med et kålhode. Rimeligere råvare finnes knapt. En kilo norsk hodekål koster ca. 12 kroner. Det er mye god mat til en god pris.  

Noen synes kanskje et kålhode virker litt krevende å ta tak i, men fordelen er at kålen tåler mye og kan gjerne snittes kvelden før og legges klar i en pose i kjøleskapet til neste dags wok. Da blir det middag på under 20 minutter.

 

Kål er noe av det sunneste du kan spise

Kål er en god kilde til fiber og vitamin C.  Kålen inneholder masse gode næringsstoffer, men få kalorier, og kan derfor egne seg godt om du vil redusere litt på kaloriinntaket. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Trenger du flere gode grunner til å velge kål?

 

 

Kål er sunt

Les mer

Spennede rett med kål