Mocktail med rabarbra, alkoholfri

Rabarbra

Lurer du på når rabarbraen er moden, når du bør høste den – eller hvorfor mange slutter å bruke den etter Sankthans? Her får du svar på de vanligste spørsmålene om rabarbra, inkludert når den er i sesong, hvor lenge du kan spise den og hva som faktisk gjør rabarbra best tidlig på sommeren.

Sesongen starter gjerne i slutten av april og varer til slutten av juni. Du kan høste så snart stilkene er 20–30 cm lange og faste. De tidlige stilkene har mildest smak og best konsistens. I butikkene finner du norsk rabarbra som regel i mai og juni.

Etter Sankthans øker innholdet av oksalsyre, noe som gjør stilkene mer beske og seige. Det er ikke farlig å spise rabarbra etter dette tidspunktet, men det kan være lurt å begrense mengden – spesielt for barn og personer med nyreproblemer. Nye, unge skudd som kommer senere kan fortsatt brukes i små mengder.

Husk: bruk kun stilkene, bladene er giftige. Rabarbra passer godt sammen med jordbær og gir frisk smak til både saft og bakverk. Litt sukker, og du har smaken av sommer.

Visste du at…

  • Bladene skal aldri spises.
  • Rabarbra er botanisk en grønnsak, men brukes som frukt.
  • Tidlig høstet rabarbra smaker best og inneholder mindre oksalsyre.
  • Du kan fryse rabarbra og bruke den hele året.

Rabarbra bakst

Sylte og safte med rabarbra

Rabarbra desserter