matpakkesamarbeid opplysningskontorene

Fem tips til enkle og sunne matpakker

Fem tips til enkle og sunne matpakker 

Matpakken skal gi energi til en lang skoledag med aktivitet og læring. Da er det viktig at den daglige matpakken både er god og sunn. Men morgener er ofte hektiske og derfor har vi samlet fem gode tips til hvordan du lager sunne matpakker, på en rask og enkel måte. 

Tips 1: Bruk grovbrød 

Når du smører matpakke, bruk saftige, grove eller ekstra grove brød (3/4 eller 4/4 på brødskalaen). I butikken har de stort utvalg. Du kan gjerne variere med grove bagetter, bagels, rundstykker eller annen brødmat. Et godt og grovt brød metter lenge og gir energi til å holde ut hele skoledagen, for grovbrød er nemlig en skikkelig god fiberkilde.  

Tips 2: Velg proteinrike pålegg 

En kropp i vekst trenger påfyll av proteiner, så velg gjerne proteinrike pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg. Påleggene bidrar også med energi og andre næringsstoffer som kroppen trenger. For eksempel så inneholder egg også vitamin D og B12 og mineralene jod og jern. 

Tips 3: Husk frukt og grønt 

En matpakke med grønnsaker, frukt og bær bidrar med vitaminer og mineraler og gir energi til skoledagen. Fyll matpakken med frukt og grønt i alle farger, så blir matpakken både fristende og sunn. Staver av grønnsaker er både lett å lage og lett å spise.  

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Tips 4: Drikk melk 

Ikke glem at også det som drikkes til matpakken utgjør en forskjell. Vann er god tørstedrikk utenom måltidene. Til matpakken er melk et lurt valg. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, protein, jod, vitaminene B2 og B12, og bidrar til å gi brødmåltidet god ernæringsmessig kvalitet. Send gjerne med en yoghurt med lite tilsatt sukker som variasjon i matpakken. 

Tips 5: Velg praktisk innpakning 

Det er ingen stor forskjell på om du velger matboks, matpapir, plastpose eller bivokspapir når det gjelder mattrygghet, men det viktigste er oppbevaringstemperaturen på matpakken. Derfor kan det være lurt å oppbevare matpakken i kjøleskapet frem til den legges i skolesekken. Ikke fortvil dersom det ikke er tilgang til kjøleskap på skolen. Det skal mye til for at den tradisjonelle matpakken blir dårlig i de timene den ligger i sekken.  

 Mer informasjon, tips og oppskrifter finner du her:

Matpakketips

Matpakketipsene er laget i samarbeid med Opplysningskontorene i Landbruket:

Opplysningskontoret for egg og kjøtt - matprat.no

Opplysningskontoret for brød og korn - brodogkorn.no

Opplysningskontoret for meieriprodukter - melk.no