Foreldre mer opptatt av sunne enn spennende matpakker

Åtte av ti barneskoleforeldre sier at de er mer opptatt av at barnas matpakker er sunne, enn at de er spennende. Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for opplysningskontorene i landbruket.

Undersøkelsen:

Nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – har med matpakke på skolen. De fleste lages fortsatt av mor og tar opptil ti minutter å lage. Det er ikke matpakkens fancy innhold som står i fokus, undersøkelsen viser at matpakkesmørerne er mest opptatt av smak og sunnhet og at det skal være nok mat i matboksen. De er lite opptatt av at matpakken skal være innbydende og delikat. 

– Dette er gode nyheter. Det viser at de fleste foreldre synes at det viktigste med matpakken er at den er sunn og at den blir spist, ikke nødvendigvis hvordan den fremstår. En god matpakke bør gi barna påfyll av energi og næringsstoffer slik at de kan holde ut og prestere både fysisk og mentalt gjennom en lang skoledag.

Stadig flere mener det er for mye press og mas rundt det å lage spennende matpakker, årets undersøkelse viste at 39 prosent følte på dette.  

  Matpakke er ingen konkurranse, senk skuldrene og lag en sunn matpakke du vet barna kommer til å spise opp.

Tre av fire foreldre sier de stoler på myndighetenes kostråd, og halvparten av alle sier at de er bevisst kostrådene når de lager barnas matpakke. 

  Følger man myndighetenes kostråd kommer man langt på vei. Vanlig matpakke med grovt brød, proteinrikt pålegg, litt frukt og grønnsaker og melk gir en god kombinasjon av næringsstoffer for barn i vekst, sier ernæringsrådgiveren. 

Fem tips til enkle og sunne matpakker til barna:

Tips 1: Bruk grovbrød 

Når du smører matpakke, bruk saftige, grove eller ekstra grove brød (3/4 eller 4/4 på brødskalaen). I butikken har de stort utvalg. Du kan gjerne variere med grove bagetter, bagels, rundstykker eller annen brødmat. Et godt og grovt brød metter lenge og gir energi til å holde ut hele skoledagen, for grovbrød er nemlig en skikkelig god fiberkilde.  

Tips 2: Velg proteinrike pålegg 

Velg proteinrike typer pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg og egg. En kropp i vekst trenger påfyll av proteiner, så velg gjerne proteinrike pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg. Påleggene bidrar også med energi og andre næringsstoffer som kroppen trenger. For eksempel så inneholder egg også vitamin D og B12 og mineralene jod og jern. 

Tips 3: Husk frukt og grønt 

En matpakke med grønnsaker, frukt og bær bidrar med vitaminer og mineraler og gir energi til skoledagen. Fyll matpakke med farger så blir matpakken både fristende og sunn. Staver av grønnsaker er både lett å lage og lett å spise.  

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Tips 4: Drikk melk 

Ikke glem at også det barnet drikker til matpakken utgjør en forskjell. Vann er god tørstedrikk utenom måltidene. Til matpakken er melk et lurt valg. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, protein, jod, vitaminene B2 og B12, og bidrar til å gi barnas brødmåltider god ernæringsmessig kvalitet. Send gjerne med en yoghurt med lite tilsatt sukker som variasjon i matpakken. 

 

Tips 5: Velg praktisk innpakning 

Det er ingen stor forskjell på om du velger matboks, matpapir, plastpose eller bivokspapir når det gjelder mattrygghet, men det viktigste er oppbevaringstemperaturen på matpakken. Derfor kan det være lurt å oppbevare matpakken i kjøleskapet frem til den legges i skolesekken. Ikke fortvil dersom barna ikke har tilgang til kjøleskap på skolen. Det skal mye til for at det tradisjonelle matpakken blir dårlig i de timene den ligger i sekken.  

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

 

Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket: 

Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no 

Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no 

Opplysningskontoret for egg og kjøtt – matprat.no/matstart.no  

Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no 

 

Les mer