Grillet fersk hvitløk på brunt bord

Godt tilbehør til grillmaten

Så snart solen titter frem og gradestokken kryper litt oppover, trekker vi nordmenn ut i hagen, på verandaen, til parker og strender. Maten tar vi med og grillen tennes opp. Og det er de gule, grønne og røde, friske og sprøe grønnsakene som legges på grillen eller som følger med som tilbehør, som gjør grillmaten til en kulinarisk nytelse.

Grønnsaker på grillen

Grillede nypoteter: Nypotetene skrubber vi godt, deler dem i to og legger dem på grillen der varmen ikke er for intens. Etter noen minutter har vi delikat gylne og rykende varme poteter til maten.

Grillet løk: Del løken i store båter. Dryss over salt, gjerne grovt havsalt, noen kvister timian eller rosmarin og legg løken på aluminiumsfolie. Spandér gjerne en skje rødvin før du pakker folien rundt og legger pakken på grillen. Bedre løk finnes ikke! Den er dessuten like god til kjøttet som til fisken.   

Alle forsommerens nye grønnsaker passer til grillmaten, rå eller kokte. En av favorittene er "forundringspakker" med forskjellige grønnsaker pakket i aluminiumsfolie. Det er så enkelt; bare rense grønnsakene, kutte dem i mindre biter, drysse med salt, en anelse pepper, hakkede krydderurter, en skje smør eller god olivenolje og bake dem på grillen. Krydderet kan variere fra det milde med friske krydderurter til det sterke med hvitløk, chilipepper, ingefær, tabasco eller kajennepepper.

Salat: En deilig salat hører med til grillmiddagen. Store boller med frisk salat - gjerne servert mens vi venter på at den andre maten skal bli ferdig, men også nok til å ha ved siden av den varme maten. Alt fra den enkle potetsalaten bare med en god olje- og eddikdressing over, til de blandede salatene. Basis i en slik salat er en blanding av ulike salattyper, både de milde og de lett bitre. Og så kan du blande i etter tilgang, smak og lyst. Små buketter blomkål og brokkoli, reddiker, tomat og agurk er selvskrevet, finstrimlet fennikel er det pikante innslaget med sin svake anissmak, sprø lysgrønn stilkselleri, asparges som så vidt har fått et oppkok og avkjølt i isvann, terninger eller skiver av kokte nypoteter, en håndfull druer eller terninger av frisk fersken eller ananas. Ta en titt i grønnsakdisken og la deg inspirere.

Den aller enkleste, men ofte aller beste salatdressingen er den du lager av 2 deler god olje og 1 del vineddik som smakes til med salt og pepper. Tilsett finhakket hvitløk om du liker det eller en anelse god sennep. Eddiken kan gjerne være en med urter, f.eks. estragon, som er god til de fleste salater. En vellagret balsamicoeddik er heller ikke å forakte.

Appelsindressing passer godt til friske salater eller til å dryppe over skiver av avokado. En frisk hvitløksdressing eller en deilig aioli hører med. Salsa og guacamole passer godt til grillmat. En deilig tomatsalsa lager du av tomater, rødløk, hvitløk, timian og olje. Og guacamole lager du enkelt av avokado, lime, litt chili, hvitløk og gjerne litt sjalottløk. Ønsker du en ny vri på salsaen? Prøv mangosalsa som smaker ypperlig til blant annet laks.

 

Grønnsaker på grillen