Et glass med appelsingløgg

Luciadagen 13. desember

13. desember feirer man Luciadagen med lyskranser i håret og hvite drakter. Lys også opp matbordet med mat og drikke som frister.

Luciadagen feires i alle de nordiske landene, men er i dag mest utbredt i Sverige. Tradisjonen med hvite drakter og lys i håret kommer opprinnerlig fra den katolske kirke på Sicilia og Italia. Sverige tok tidlig til seg tradisjonen der dagen ble feiret med nettopp kvinner i hvite drakter og lyskranser i håret, mat og drikke. Fra 1973 til 1980 ble Sveriges Lucia kåret på Skansen i Stockholm, i dag er det mange større svenske byer som kroner sin egen Lucia.

Feiringen er ikke komplett uten noe godt å drikke og spise. Hva med å servere en deilig, varm eplegløgg eller appelsingløgg til de tradisjonelle lussekattene? Du kan også lyse opp bordet med herlige, gule retter som fruktsalat med sharon og granateple, krydderkokte klementinerappelsiner med dadler og valnøtter eller panna cotta med appelsinsaus.

Sankta Lucia

Luciadagen er trolig en blanding av en førkristen hyllest til lyset, Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys, og feiring av den kristne helgenen Sankta Lucia. I følge legendene led Den hellige Lucia  martyrdøden rundt år 300. Årsaken til dette sies å være at Lucia ba til Gud om at hennes syke mor skulle bli frisk noe som skjedde. Historien om mirakelet fortalt hun til alle som ville høre og ble på grunn av dette beordret drept av stattholderen i Siracusa som ikke likte kristendommen. Lucia ble blant annet forsøkt brent, men ilden rørte henne ikke, etter mange forsøk lyktes de med å drepe henne. Etter sin død ble hun oppnevnt til helgen og ble skytsengel for byen Siracusa på Sicilia.

Luciasangen

Luciasangen er opprinnelig er napolitansk folkevise som lovpriser byen Napoli. Den italienske teksten handler ikke om helgenen Santa Lucia slik de nordiske variantene gjør. I Sverige er det tre tekstvarianter som alle er helt ulike den italienske originalen. I Norge benyttes ofte teksten under i forbindelse med feiring i kirker, barnehager, skoler og sykehjem.

Svart senker natten seg i stall og stuer.

Solen har gått sin vei, skyggene truer.

Inn i vårt mørke hus, stiger med tente lys

Santa Lucia, Santa Lucia

 

Natten er mørk og stum. Me ett det suser

i alle tyste rom som vinger bruser.

Se, på vår terskel står, hvitkledd med lys i hår

Santa Lucia, Santa Lucia

 

Mørket skal flykte snart fra jordens daler.

Slik hun et underfullt ord til oss taler.

Dagen skal atter ny - stige av røde sky -

Santa Lucia, Santa Lucia

(Tekst: Arvid Rosén)