Prisvennlig handlekurv

10 grep for å sikre en næringsrik handlekurv som du har råd til
  1. Følg med på tilbud! Husk at varer merket «best før» ikke er nødvendigvis er skadelig etter, så ta en titt i tilbudshyllene. Se, lukt, smak gjelder på «best før-varer».
  2. Kål, gulrot, potet og løk som en del av løsningen. Du kan fortsatt få en pakke gulrot, løk, potet og en hodekål til en rimelig penge, dette kan brukes som “basisvarer” i kostholdet. Dette er næringsrike matvarer som kan tilberedes sammen med andre sesongvarer.
  3. Spis etter sesong. Det er stort sett rimeligere å la en større andel av kostholdet være basert på sesongvarer. Lurer du på hvilke varer som er i sesong. Se sesongkalenderen. 
  4. Velg fiberrikt og prioriter mat som metter. Eksempler på fiberrike matvarer som gir en god og langvarig metthetsfølelse er grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner, linser, bær og poteter. Matvarer som inneholder godt med fiber bidrar til et mer stabilt blodsukker, noe som gjør deg mindre sugen på å småspise søtsaker imellom måltidene, noe som både er bra for helsen og økonomien. Når økonomien blir trangere bør valget stå på det næringsrike, brus og søtsaker kan måtte prioriteres vekk og i enda større grad være forbeholdt helgekosen, som egentlig bare er bra for helsen.
  5. Mer plantebasert er økonomisk. Selv om prisene på det meste blir dyrere er det fortsatt rimeligere å ha et kosthold der hovedandelen er plantebasert. Eksempelvis kan du erstatte halvparten av tacokjøttdeigen med finhakkede grønnsaker eller med bønner og linser. En gulrotsuppe med røde linser og grovt brød er et annet eksempel på et næringsrikt og rimelig måltid.
  6. Se på kiloprisen. Det kan lønne seg å kjøpe større mengde til en rimeligere kilopris – så lenge du spiser opp alt. Men ikke se på kiloprisen til enhver pris, velg fortsatt næringsrike produkter, som for eksempel brød med full score på brødskalaen fremfor loff. Du spiser gjerne dobbelt så mye loff for å bli mett. 
  7. Ikke gå på butikken sulten, da blir impulskontrollen dårligere.
  8. Begrens handleturene. Det burde holde å gå på butikken ett par ganger i uken, planlegg handlerundene godt og ta en ekstra titt i kjøleskap og tørrvareskap for å legge en plan for hvordan du kan bruke opp restene. 
  9. Organiser kjøkkenet. Hold orden i skuffer, kjøleskap og kjøkkenskap, da ser du lettere hva du har og hva du kan lage. 
  10. Bli matsvinn-ekspert. Det kan være lurt å ta vare på den minste lille potet som er igjen fra middagen. Kokte poteter kan for eksempel brukes i en spansk omelett – som heter frittata. Brune bananer? Ikke kast dem, frys ned og bruk i smoothie, eller bruk dem i bananpannekaker. Flere gode tips til hvordan du kan redusere matsvinn finner du her: Mindre matsvinn | FRUKT.no