Skål med jordbær og melk på hvit duk

Slik nyter du jordbær i sommer

Jordbær varsler høysommer. Røde, saftige bær kan assosieres med alt fra friidrettsstevnet på Bislett, til fargerikt tilbehør på overdådige sommerbuffeter og forseggjorte desserter og ostekaker. Eller ganske enkelt på den tradisjonelle måten - med fløte og sukker. Alle har sin jordbærfavoritt.

I våre dager risikerer man at jordbær dukker opp i uventede sammenhenger. I avkjølte supper, i appetittvekkende salater, i risotto, eller til og med krydret med sort pepper og balsamicoeddik istedenfor sukker og krem. Men jordbær er mer enn smak. Jordbær er faktisk i familie med et annet velkjent symbol på kjærlighet og skjønnhet, nemlig roser! Og lukker du øynene og snuser inn duften av nyplukkede jordbær, kan du gjenkjenne den spesielle roseduften og drømme deg bort.

All verdens kokker har sine måter å bruke jordbær på. Fra Frankrike kommer klassikere som frossen sufflé og vaniljekrem, i England kan du spise "fool", en kald dessert av moset frukt med fløte- eller vaniljekrem, mens italienerne har lært oss å fremheve den vidunderlige jordbærsmaken med pepper.

Bruk sommerens jordbær til å lage din egen favoritt. Prøv med småkaker eller sprø kjeks sammen med is og jordbærsaus, eller sitronis med varm jordbærsaus og søte havrekjeks. Jordbær har ingen grenser!

Delikate jordbærideer:

  • Litt balsamicoeddik over jordbær gir en god og spennende smak.
  • Jordbær servert med stivpisket rømme, melis og rosépepper er kjempegodt.
  • Har du prøvd jordbær dyppet i sjokolade med en stripe melis på toppen? Deilig liten konfekt.
  • Litt friske jordbær i en grønn salat setter både farge og smak.
  • Når du kombinerer jordbær med annen frukt, husk at de passer spesielt godt sammen med ananas og appelsin.
  • Prøv tørkede jordbærskiver som garnityr eller snacks. De bevarer smaken i opptil fire uker. Sett stekeovnen på 110 grader C. Skjær jordbærene i tynne skiver i lengderetningen. Dryss over litt sukker og legg de over på et brett. La det stå i ovnen i 1 ½ time. Snu og bak i ytterligere 1 time.

Slik lager du jordbærsorbet i en fei

Se hvordan man dyrker jordbær i Norge her

Les mer om jordbær i vårt leksikon