Slik bruker du norske plommer
Plommer er en smakfull og allsidig frukt som kommer i mange varianter – fra blå og røde til gule sorter. De norske plommene er spesielt kjent for sin sødme, milde aroma og et hint av syrlighet – perfekt både som snacks og i matlaging.
Plommer er i sesong fra august til september og modnes raskt etter høsting, og hvor lenge de holder seg, avhenger av hvor modne de er når de plukkes. Plommer som fortsatt er faste, kan ligge litt lenger, mens modne plommer bør brukes innen få dager. Dersom de blir utsatt for mye regn, kan de sprekke i skallet – slike plommer egner seg godt til sylting dersom de høstes raskt.
Plommer holder seg fint i minst en uke, ofte mer, avhengig av hvor moden den er når du legger den inn i kjøleskapet. Pass på at de ikke ligger kaldere enn 0 °C, da kan de bli skadet. Frukten vil modnes raskere på kjøkkenbenken, men vil også tidligere tørke ut og bli angrepet av råte og mugg.
Bruksområder
Det beste med plommer er å spise dem som de er, men det er også masse godt du kan lage av plommer. De egner seg godt til både søte og salte retter. Prøv dem i chutney, bakverk eller som et spennende innslag i middagsretter – for eksempel sammen med kylling. Har du rikelig med plommer, er det lurt å tenke bevaring. Plommesyltetøy er en klassiker som passer på brødskiven, i havregrøten eller som tilbehør til ost. Du kan også sylte hele plommer på glass eller lage kompott. Hermetisering i norgesglass gjør det enkelt å nyte smaken av norske plommer langt utover høsten.
Næringsinnhold
Plommer er en god kilde til kostfiber, særlig i skallet. Det kan derfor lønne seg å spise dem med skallet på. Fibrene bidrar til en velfungerende fordøyelse og metthetsfølelse.
Plommer kan virke avførende, spesielt når de spises i større mengder. Dette skyldes hovedsakelig det høye fiberinnholdet og innholdet av sorbitol, et sukkeralkohol, som kan ha en lakserende effekt.
Les mer om plommer her!