Gresskar- alt du trenger å vite om høstens favoritt
Gresskarproduksjon i Norge
I Norge produseres det i dag rundt 1.600 tonn gresskar årlig for salg. I tillegg kommer pyntegresskar som selges i blomsterbutikker. Totalt er det rundt ti norske produsenter som dyrker gresskar, og de har de siste årene testet ulike sorter. De mest kjente variantene er Halloween-gresskar, pyntegresskar og matgresskar som Butternut og Hokkaido.
Gresskarets historie
Gresskar har en lang historie som matplante. Forskning viser at indianerne i Nord-Amerika dyrket gresskar for over 5.000 år siden. Arkeologiske funn fra Mexico viser dessuten at gresskarfrø ble brukt så tidlig som 7.000–5.500 f.Kr.
I dag finnes det rundt 700 ulike sorter gresskar, og størrelsen kan variere enormt – fra små pyntegresskar til kjemper på flere hundre kilo.
Verdens største gresskar
I 2016 ble det dyrket et gresskar i Belgia som satte verdensrekord. Ifølge Guinness World Records veide det hele 1.190 kilo. Til sammenligning veier vanlige matgresskar som selges i butikken sjelden mer enn 2–10 kilo.
Hva består gresskar av?
Et gresskar har en fast kjøttdel under skallet og en kjerne full av frø. Tommelfingerregelen er at jo større gresskaret er – og jo hardere skallet er – desto mer trevlete blir kjøttet. Små og mellomstore matgresskar er derfor best egnet til matlaging.
Morsomme fakta om gresskar
- Ordet “pumpkin” kommer fra det greske ordet pepon som betyr “stor melon”.
- Gresskar er i familie med squash, melon og agurk – alle tilhører cucurbita-familien.
- Gresskar inneholder mye vitamin A, som bidrar til normalt syn – spesielt nattesyn.
- I kolonitidens USA ble gresskar brukt i paideigen, ikke bare i fyllet.
- Gresskar ble tidligere anbefalt som middel mot fregner og slangebitt.
- Gresskar spiller en rolle i kjente fortellinger – fra Askepott til The Legend of Sleepy Hollow.
- Gresskar kan dyrkes på alle kontinenter unntatt Antarktis.
Hvorfor spise mer gresskar?
Gresskar er ikke bare dekorativt – det er også sunt, godt og utrolig anvendelig. Det kan brukes i alt fra kremet gresskarsuppe til saftig gresskarkake. Gresskarfrø er også fulle av næringsstoffer og passer perfekt som snacks eller topping.