Miljøbilde av ulike typer gresskar

Gresskar er mer enn en skummel Halloween-lykt

Vakre gresskar i forskjellige fasonger og farger frister oss i frukt- og grøntavdelingene, særlig i oktober. Snart er det tid for feiring av Halloween. Det har blitt populært her i landet. Men gresskar kan brukes til mer enn det. Det er mye god mat i et gresskar.

Vi har lange tradisjoner for å ha et gresskar eller to i kjøkkenhagen og servere syltet gresskar til fiskesuppen. Men et gresskar har mange flere deilige muligheter ved kjøkkenbenken.  I supper, gryteretter og wokretter, rå reven eller små kokte biter i grønne salater, i mat- og dessertpaier, most eller revet i brød, rundstykker og vafler, i sveler og pannekaker, marmelade, m.m. Gresskarkjerner kan ristes lett i panne og brukes i salater eller som snacks.

Gresskar har en søtlig smak, men har langt lavere karbohydratinnhold enn for eksempel potet, søtpotet og gulrot. Det lave innholdet av karbohydrater gjør at gresskar er en kalorifattig grønnsak, med bare 13 kcal pr. 100 g vare. I tillegg er det en kilde til kalium, og har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til at immunsystemet fungerer normalt, sammen med vedlikehold av syn og hud.

Gresskar har lenge vært brukt til mat

Gresskar har blitt brukt som matemne for menneskeheten i uminnelige tider. Det antas at det har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.

Gresskar har mange navn og tilhører en storfamilie

Kjært barn har mange navn. Cucurbita er det latinske navnet på gresskar. Graskar heter det på islandsk, pumpkin på engelsk og kdo på persisk, for å nevne noen.

Gresskar er botanisk et bær. Det tilhører en storfamilie med 775 arter fordelt på 120 slekter. Denne familien er blant de ti viktigste plantefamiliene når det gjelder nyttevekster. Det medfører at det er utrolig mange gresskarvarianter hva størrelser, fasonger, farger og smak angår. Noen er bare til pynt, mens andre kan spises.

Verdensrekord i gresskar

Konkurranser om det største gresskaret har blitt avholdt i generasjoner. Størrelsen har bare økt og økt år for år på verdensbasis. I 2014 kom rekorden opp i hele 1.054 kg. - dyrket frem i Sveits av gartneren Ben Meier. Et sådant gresskar tar litt plass i kjøkkenhagen, vil vi tro.

Gresskar selges vanligvis i en størrelse på 4- 5,5 kg her i landet. Vi har full markedsdekning av norskproduserte gresskar nå til feiringen av årets Halloween.

Les mer om gresskar i leksikonet vårt.