Samlebilde juledesserter

Julens fruktige desserter

Julen er, bokstavelig talt, årets feteste høytid. Det er ingenting som passer bedre enn en frukt- eller bærdessert etter et litt tungt måltid. Kanskje får man litt bedre samvittighet også?

La deg inspirere av utvalget

Det bugner av spennende frukter i butikkene - både kjente og ukjente. Det åpner for nye smaker i jule- og nyttårsdagene, både til pynt eller som forfriskende snacks og desserter. Sharon, mango, ananas, fiken, kiwi og bær er noe av det som hører med i julen, foruten klementiner og annen sitrus, som jo er en selvfølge.

Varianter i tusenvis

Fruktsalat finnes i tusenvis av varianter, og man trenger strengt tatt ikke noen oppskrift. Du kommer langt med frisk frukt i pene terninger eller biter, finhakkede valnøtter og litt frisk appelsinjuice over, gjerne med litt vaniljeis ved siden av.

Uansett sikrer du gjestene en oppkvikkende avrunding på måltidet, og på kjøpet får man i seg vitaminer, spesielt vitamin C, samt nyttig fiber. Dessuten smaker det himmelsk, og hjelper i tillegg kroppen å fordøye all den tunge julematen.

Hils god dag til det grønne glitrende ..

Det er lett å imponere med et slikt fruktjuletre. Det gjør seg godt som spiselig bordpynt f.eks. på dessert- eller kakebordet. NB. Se opp for tannpirkerene.

 

Slik gjør du:

  • Lag basen til juletreet ved å skjære av nederste delen av en kålrot, e.l. (Bruk en fast frukt eller grønnsak slik at "treet" står støtt).
  • Hul ut litt av kålroten slik at du får plass til en gulrot (til stammen).
  • Fest gulroten med tannpirkere som er spisse i begge ender. Vi brukte fire-fem stykker for at gulroten skulle sitte ordentlig.
  • Fold aluminiumsfolie løst rundt slik at du får en kjegleform.
  • Skjær kiwi i relativt tykke skiver og sett dem fast rundt bunnen med tannpirkere.
  • Deretter er det bare å bygge opp treet med litt større fruktbiter nederst og med mindre og mindre fruktbiter mot toppen. En god idé er å sette fast større fruktbiter (som jordbær, melonkuler og kiwi skåret i båter) rundt omkring på treet først, for så å fylle inn hullene med grønne og røde druer og blåbær.
  • Dytt inn litt sitronmelisse, e.l. der hvor du fortsatt kan se aluminiumsfolie, men ikke har plass til å dytte inn frukt, og avslutt med å sette fast en stjerne av sharon på toppen (du kan også bruke melon eller eple).

 

Eller hva med søte små jordbærnisser?

Lag en spiselig nissefamilie av jordbær, litt pisket krem og rosiner eller linfrø til øyne. Iøyefallende på et fat f.eks. til desserten. Nissefar har i tillegg hode laget av banan og fått sprøytet på seg skjegg av litt krem.

 

 

Fruktfigurer med pepperkakeformer

Har du pepperkakeformene i nærheten, kan du trykke ut figurer, f.eks. hjerter, av bl.a. melonskiver. De gjør seg gjodt i salaten eller som snacks.