Gresskar
Bruksområde
Vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince/Grey, mens dekorasjonsgresskar er de typiske Halloween-gresskarene og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene.
Gresskar er aller best varmebehandlet. Den kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokes. Den er nydelig i supper, i pureer og i bakverk. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Kjernene skylles og ristes. De er gode i en nøtteblanding, til snaks og i bakverk. Halloweengresskar kan gjerne brukes i matlagingen. Slike pyntegresskar har dog mindre smak.
Kjøttet har en litt søtlig smak som kan minne om gulrot eller søtpotet, og det passer derfor bra å bruke gresskar i oppskrifter som bruker gulrot - f.eks. i suppe og kake.
Alle oppskrifter med gresskar her
Egenskaper
Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Kvalitetskrav
Gresskar forekommer i svært varierende form, farge og størrelse, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer på dette. Gresskar skal være rent og helt, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt da det lett tar skade på grunn av den store vekten.
Hele gresskar har lang holdbarhet. De kan lagres flere måneder hvis du oppbevarer dem på et tørt og svalt sted (mellom 10-16°C). Du kan godt sette Halloween-gresskaret ut på trappen en stund før det skal hules ut til selve feiringen. Kjøper du gresskar ferdig oppkuttet, må du passe på at det ser friskt og fast ut. Overflaten skal ikke være for tørr. Hvis deler av kjøttet har blitt mørkt og mykt kan det tyde på at gresskaret er dårlig. Oppkuttet gresskar kan oppbevares i opptil 1 uke i kjøleskap.
Historie
Gresskar har sin opprinnelse i Amerika og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 - 4000 år før Kristus.
Lagring
På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.
Sesongmåneder
- Norsk
- Gresskar
- Latin
- Cucurbita maxima
- Engelsk
- Pumpkin, Winter squash
- Tysk
- Riesenkürbis
- Fransk
- Potiron, Courge
- Spansk
- Calabaza grande
- Italiensk
- Zucca gigante