Hopp til innhold

Artikler og temaer

 1. Produktbilde rød chili

  Chili - verdens mest brukte krydder

  2/3 av jordens befolkning bruker chili daglig, enten som grønnsak (chilifrukt) eller som krydder (chilipepper). I Norge har interessen for og bruken av fersk chili økt de siste årene. Her i landet er spansk pepper, jalapeño og habanero mest brukt.

 2. Rips er en sommernytelse

  Rips hører sommer og lettvinte matgleder til. Rusle rundt i egen hage og plukke røde, fyldige ripsklaser er godt for både sinn og gane. Rips serverer vi med fløte, vaniljesaus eller is til. Ripsklaser sammen med spekeskinke er herlig, likedan sammen med en blåmuggost.

 3. Mer frukt og grønt i barnehage/skole - hvorfor og hvordan

  Hvis foreldre og lærere/pedagoger har en felles målsetning om hvilken mat som de vil servere i barnebursdager, blir det enklere å samarbeide. På mange skoler og barnehager er det bursdagsbarn som skal feires flere ganger i måneden og dette kan føre til at barn får i seg store mengder sukker flere ganger i uken.

 4. Frukt, bær og grønnsaker. Hva er forskjellen?

  Vi får mange spørsmål hver dag om hva som er forskjellen på en frukt og en grønnsak, en frukt og et bær osv. Vi har derfor innhentet en ekspertuttalelse fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (tidligere Norges Landbrukshøgskole på Ås) om emnet. Man bør vel nesten være utdannet botaniker for å forstå det som er skrevet, men for oss vanlige forbrukere forklarer det i alle fall at dette ikke er et lett emne å redegjøre for på en enkel og generell måte.

 5. En verden av meloner

  Melon deles inn i to hovedgrupper. Den ene er sukkermeloner og den andre er vannmeloner. Sukkermelonene har alle et kjernehus i midten av melonene, mens i vannmelonene sitter kjernene i fruktkjøttet hvis de ikke er steinfrie. Sukkermeloner brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert og vannmelonene både som forfriskning eller til forrett eller dessert.

 6. Historien bak legendariske salater

  Cæsarsalat, Salat Nicoise og Waldorfsalat er noen klassikere vi har spist i utallige varianter i årenes løp. Verdens mest kjente og tidløse salater er omspunnet av historier om når og hvordan de ble oppfunnet, og om hva som er de riktige ingrediensene. Felles er allikevel en grunnleggende basis som kokker over hele verden har hentet inspirasjon fra for å kreere sine egne varianter.

 7. Kutteredskap - spis dobbelt så mye

  Fordelen med oppkuttet frukt og grønnsaker er at man spiser mye mer og at det er ypperlig som mellommåltid.

 8. Ta en spansk en - lag tapas

  Det er vel og bra med kokte grønnsaker som garnityr til hovedretten. Men om du lar grønnsakene leve sitt eget liv i kombinasjon med hvitløk, aioli og mynte, så får ordet en ny betydning. Tapas!