Bakte røtter med gremolata - perfekt til høstens middager

Høstfest

Høsten er tiden for å feire de flotte, norske råvarene. Det er nå frukt og grønnsaker som epler, løk, beter, gresskar, sellerirot, jordskokk, pastinakk, poteter og kålrot har sin høysesong.

Vær med å feire høsten!

Høsttakkefest er ikke bare en amerikansk tradisjon. Siden 1899 har Den norske kirke feiret høsttakkefest i forbindelse med innhøstingen. Det er vanlig at kornnek, frukt, grønnsaker og blomster blir tatt inn i kirken under gudstjenesten som holdes i slutten av september. I USA feires høsten den fjerde torsdagen i november og kalles Thanksgiving. Det er en nasjonal festdag som er nesten like viktig som jul og det er vanlig å feire Thanksgivingshelgen fra torsdag til søndag. Middagen består gjerne av fylt kalkun, søtpotet og tranebærgelé, med gresskarpai til dessert.

Selv om vi nordmenn ikke har for vane å feire høsttakkefest, er det fler og fler som feirer både Halloween (31. oktober) og Den Norske Epledagen (siste tirsdag i september). Fellesnevneren er at alle disse feiringene har et fokus på høstens råvarer.

Etter en lang sommer, føles det ofte som at høsten fort kommer kald og grå. Men sannheten er jo at dette er en av de mest fargerike årstidene her i Norge både når det gjelder ute i naturen og råvarene som kommer fra jordet. Det synes vi er verdt å feire! Om det er sammen med familie i forbindelse med søndagsmiddag, venner i forbindelse med jakt, i barnehagen, på Den Norske Epledagen, eller sammen med barna i forbindelse med Halloween - vi gir deg tipsene og oppskriftene til hvordan du kan feire høsten og dens bugnende matfat.

Sammen med venner og familie

Når det går mot kaldere tider, er det hyggelig å sette seg ned sammen med familie og venner og spise en deilig middag sammen. Suppe er lett å lage og enkelt å servere til flere. Hva med en deilig, fransk løksuppe? Eller hva med å varme dere på en potet- og sellerirotsuppe etter en hyggelig søndagstur? Du kan også pynte opp tallerkenen med en flott rødbetemos eller dekorative duchessepoteter (som er enklere å lage enn de kanskje ser ut som). For mange har det nå også blitt en tradisjon å lage eplekake eller eplemuffins på Den Norske Epledagen siste tirsdagen i september. Mmm!

Duchessepoteter pynter opp tallerkenen.

Høstfest i barnehagen

Mos er enkelt å lage til mange av gangen og er en fin måte å ta i bruk de norske høstgrønnsakene på. Gulrotstappe har en mild smak som de fleste barn liker. For de mer eventyrlystne barna, går det an å prøve mos med brokkoli eller søtpotetmos.

 

Hjemmelaget suppe er også utmerket mat å servere på høsten. La barna bli med på matlagingen og få dem til å stanse ut figurer med pepperkakeformer (slik vi har gjort i denne grønnsaksuppen og denne gulrotsuppen).

Den Norske Epledagen er en fin anledning til å sette fokus på eple i barnehagen. Lag eplehorn sammen med barna eller arranger eplelek hvor barna skal prøve å få tak i epler fra en balje med vann uten å bruke hendene. Dere kan også ha spisekonkurranse hvor eplet henger i en tråd og det er om å gjøre å spise det ferdig i løpet av kortest mulig tid (dette fungerer også bra med gulrot).

Halloween

Halloween trenger ikke bare være innkjøpt knask. Hva med å servere spøkelsesmosgresskarpai og "skull punch" til festen eller glaserte eplereplesmil og ristede gresskarkjerner til barna som kommer på døren? Skummelt godt!

Glaserte epler med kokos, nøtter og sjokolade. Snadder! Men en voksen må være med når de skal lages.

 

Lag en deilig grønnsaksuppe