Miljøbilde klementiner

Slik får du i deg nok frukt og grønt i julen

Trenger du tips til hvordan å gjøre julematen din grønnere? Vi hjelper deg til å få inn innslag med frukt og grønt i julen med mange spennende forslag til julefrokost, koldtbord, julemiddagen, dessert, deilig gløgg, samt morsomme ideer til spiselig julepynt og snacks.

Den tradisjonelle julematen inneholder ikke så altfor mye frukt, bær og grønnsaker. Men det er ikke nødvendigvis vanskelig å få i seg frukt og grønt, også i julen. Det er mye frukt og grønt som kan brukes som naturlig tilbehør til de tradisjonelle norske julerettene som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og torsk. Kålrotstappe, multer i multekrem, og hjemmelaget surkål og rødkål teller alle disse. Lager du potetstappe til julemåltidet kan du godt blande inn litt jordskokk, pastinakk eller persillerot. Disse grønnsakene smaker også utrolig godt i råkostsalater eller som egne rotmoser.

Hvordan få i seg nok frukt og grønt i julen?

Frokost

Start dagen med en frisk og god julesmoothie eller trollsmoothie. Smoothie er en fin måte å få i seg mer frukt og grønt. I tillegg er det «lett å lage'n, lett for magen».

Til lunsj og/eller koldtbord

Dekk julekoldtbordet med godt tilbehør som waldorfsalat og spennende råkostsalater (som f.eks. en rødkålsalat eller furulysalat). Et fruktfat med epler, appelsiner og klementiner hører også julen til.

Julemiddagen

Til ribbe smaker det godt med hjemmelaget surkål og rødkål, stekte eplebiter, rosenkål og tyttebær. Til lutefisk og torsk er det for mange en selvfølge med ertepuré. Kålrotstappe gir en god kontrast til det salte pinnekjøttet. Lag gjerne litt appelsinchutney eller eplechutney som er ypperlig tilbehør til bl.a. vilt. Disse passer også å gi bort som spiselige julegaver.

Dessert

Mange avslutter måltidet med multekrem eller fruktsalat som kjapt kan bidra med å dekke dagens behov for frukt.

Gløgg

Gløgg hører definitivt vinteren og julen til. Varm deg på litt deilig appelsingløgg på skituren, kos deg med litt eplegløgg i koppen foran peisen eller imponer venner og familie med hjemmelaget sitrusgløgg.

Spiselig pynt

Hva med å pynte bordet med et juletre laget av frukt?

Slik gjør du:

  1. Lag basen til juletreet ved å skjære av nederste delen av en sharon (du kan også bruke annen fast frukt som f.eks. eple) slik at «treet» kan stå støtt.
  2. Hul ut litt av sharonen slik at du får plass til en gulrot.
  3. Fest gulroten med tannpirkere (de som er spisse i begge ender). Vi brukte fire-fem stykk for at gulroten skulle sitte ordentlig.
  4. Fold aluminiumsfolie løst rundt slik at du får en kjegleform.
  5. Skjær kiwi i relativt tykke skiver og sett de fast rundt bunnen med tannpirkere.
  6. Deretter er det bare å bygge opp treet med litt større fruktbiter nederst og med mindre og mindre fruktbiter mot toppen. En god idé er å sette fast større fruktbiter (som jordbær, melonkuler og kiwi skåret i båter) rundt omkring på treet først, for så å fylle inn hullene med grønne og røde druer og blåbær.
  7. Dytt inn litt sitronmelisse der hvor du fortsatt kan se aluminiumsfolie, men ikke har plass til å dytte inn frukt og avslutt med å sette fast en stjerne av sharon på toppen (du kan også bruke melon eller eple).

Appelsin med nellikspikre  hører julen til.  

Denne snømannen lager du av to epler, noen skiver gulrot, toppen av en appelsin og noen nelliker.

 

 Denne lille nissefamilien lager du enkelt med litt jordbær, krem og frø (nissefar har i tillegg et hode av banan).


 

Bruk pepperkakeformer til å stikke ut frukt og grønt og server til barna.

I romjulen

Gjør julen litt grønnere med juletapas. Hva med å servere squashrulader, bakt fiken med parmesan-chips, tapassalat med rødkål og sharonpotetlefser med pesto og grillede grønnsaksskiver eller bakte gulrøtter med kardemomme? Romjulen er også en ypperlig tid å prøve ut nye og spennende oppskrifter. Hva med å prøve litt Borscht fra Ukraina eller Dulce de lechosa fra Venezuela?