Derfor er det lurt med grønt på grillen

Om sommeren blir det mange grillmåltider, så det kan være lurt å tenke litt grønnere. Å grille frukt og grønnsaker fremhever fruktens sødme, og det vil gjøre dem ekstra saftige.

Grønnsaker på grillen

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Noen grønnsaker kan slenges direkte på grillen, men mye gjør seg bra i aluminiumsfolie med litt olje, salt og pepper. Ellers er jo grillspyd med ulike grønnsaker alltid en slager. De aller fleste frukt og grønnsaker kan grilles, det er kun fantasien som setter grenser.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

De fleste av oss har grillet grønnsaker, men alle vet nok ikke at grillet frukt er en kjempegod dessert. Lune bær i folie er utrolig godt, gjerne med vaniljeis eller vaniljekesam. Frisk ananas, vannmelon og fersken blir nærmest karamellisert på grillen, og kan bli en deilig dessert eller som et spennende innslag i en salat.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - foto Marte Garmann

Pølser med litt fornuft på toppen:

Vi griller mye pølser om sommeren. De trenger generelt kort tid på grillen og er raskt ferdig. Men hva med å servere pølser i sommer med litt fornuft på toppen? Pimpe opp den kjedelige grillpølsa med digge grønnsaker rett og slett.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Marte Garmann

 

Mange fordeler

Mange kan med fordel spise mye mer frukt og grønnsaker, både for helsens del, for miljøet og for å spare penger. Men også fordi det smaker skikkelig godt!

Det er mange helsemessige fordeler ved å bruke mer grønnsaker når vi griller. Grønnsaker inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloritett mat, samtidig bidrar mer grønt på grillen at du kan nå målet om 5 om dagen, som bidrar til å redusere risikoen for en rekke kreftformer og livsstilssykdommer. Frukt- og grøntinntaket gir også positive helseeffekter ved å bidra til en god fordøyelse og et mer stabilt blodsukker, samt bedre metthetsfølelse grunnet det høye fiberinnholdet. 

Grønnsaker er vel så digg og koster mindre enn for eksempel biff og koteletter- spesielt hvis vi ser på kilopris.

Med gevinst på alle fronter, kan du rett og slett spise deg god ved å grille mer grønnsaker i sommer.

 

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - foto Marte Garmann

 

 

Spis deg god i å nyte sommeren