Sommermat, salater og grilling

Grønne grillfristelser

Å legge grønnsakene på grillen gir dem ofte en helt spesiell, nydelig og søtaktig smak. Kombinerer du med litt olje, hvitløk og f.eks. hakkede krydderurter, er du "dømt" til å lykkes. Pakk grønnsakene enten inn i smurt aluminiumsfolie, træ biter på spyd eller legg skiver av grønnsaker rett på grillristen. God grillsommer!

Grillede grønnsakspyd

Træ løk, paprika, svisker f.eks. surret med bacon, bananskiver med skall (så blir ikke fruktkjøttet så bløtt på grillen), sjampinjong eller det du ellers liker å grille på trespyd eller f.eks. på litt grove stilker av rosmarin. NB. Legg trespydene og rosmarinstilkene i vann på forhånd, slik at de ikke tar fyr under grillingen. Del en sitron i to og legg dem med snittflaten ned på grillristen. Klem saften av sitronen over grønnsakene, pensle med litt olje og dryss over litt grovt salt, pepper og hakkede friske urter.

Grillede tomater

Tomater legger du rett på grillen. Velg gjerne tomater i forskjellige farger og gjerne på stilk. Det ser ekstra dekorativt ut. De små tomatene trenger ikke mange minuttene før de så vidt begynner å sprekke, så pass godt på. Drypp eller pensle med olje, salt og pepper når de er ferdige og spis dem til grillmaten.

Du kan også legge skiver av godt brød på grillen, gni dem inn med et hvitløksfedd. Legg på en skive mozzarella slik at osten smelter. Drypp over litt god olje og fordel tomatene på toppen. Litt flaksalt og revet frisk basilikum på toppen.

Foliebakte grønnsaker

Grønnsaker bakt på grillen i folie kan varieres - det er bare fantasien som setter grenser. Bruk det du liker eller har i kjøleskapet og tilsett hakkede urter, krydder eller revet ingefær. Pensle folien med olje eller legg på en klatt smør. Skjær grønnsakbitene i noenlunde like store biter. Smak gjerne til med noen dråper sitronsaft. Pakk folien godt igjen og la pakkene ligge på grillen i 10-12 minutter.

Grill løken

En blanding av flere forskjellige sorter løk smaker fantastisk etter en omgang på grillen. Del hel hvitløk i to på tvers, grove båter av rødløk eller gul løk. Topp herligheten med noen stilker hakket rosmarin, litt flaksalt og drypp over litt olje. Løken kan du grille i en aluminiumsbakke eller du kan lage en form selv av aluminiumsfolie som du legger løken i på grillen.

Grille desserten? Få tipsene her.

Grillede grønnsaker