Miljøbilde av grillspyd med asparges, tomater, sopp og paprika på grillen

Fargerikt på grillen

Grilling tar grønnsakene til et nytt nivå – de blir saftigere, smakene skjerpes, og du får en helt annen opplevelse enn med kokte grønnsaker. Den varme grillen gir dem et raffinert preg som er enkelt å imponere med. Og det kule? Nesten alt kan grilles, selv desserten.

Fargerike variasjoner

Tenk grønt når du skal grille. Grillede grønnsaker, enten som hovedrett eller som tilbehør, gir herlig smak og farge til grillmåltidet. Ja, det hever hele grillopplevelsen.

De fleste sorter grønnsaker kan grilles i folie eller på spyd, alene eller sammen med andre ingredienser. Og mange grønnsaker kan grilles hele  som for eksempel løk, paprika, sjampinjong, tomater, squash og auberginer.

Varm grill

Bud nummer èn for å få det beste resultatet: Grillen må være skikkelig varm før du setter i gang. En gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter trenger lenger tid på å bli varm (20–30 minutter). Først når grillkullet er dekket av hvit aske, er grillen varm nok. Ha lokket på når du kan. Da bevares smak og konsistens på best mulig måte.

Ta barna med på forberedelsene

Når man skal lage grillspyd med grønnsaker, er det lurt å skjære grønnsakene i like store biter. Du kan gjerne ha dem i kokende vann i 30 sekunder først. Det forkorter grilltiden. Dette kan du gjøre klart i god tid før grillingen. La barna være med og træ sine egne spyd. Det er alltid stas. Grillspyd av tre bør bløtlegges i ca. 10 minutter på forhånd slik at ikke de tar fyr under grillingen.

Egne grønnsaksspyd

Det kan være lurt å ha egne spyd med grønnsaker og egne med kjøtt og/eller fisk. Da er det lettere å kontrollere grilltiden og gjestene dine kan lettere velge hva de vil ha. Ferdigetredde spyd pensles med grillolje før de legges på varm grill, eller du kan pensle risten med olje og legge spydene på. Da kan du heller pensle spydene med grillolje mot slutten av steketiden. Metodene er mange. Det kan være lurt å ha et folieark på siden av grillristen hvor spydene kan hvile etter hvert som de blir ferdige.

Det er ingen grenser for hvilke grønnsaker man kan ha på grillspyd. Squash, aubergine, blomkål, tomater, løk, mais, paprika, sjampinjong og kokte poteter er et «must». Vær raus med grønnsaksbitene, det gir god smak og ser lekkert ut.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Skiver av grønnsaker på direkte varme

1 cm tykke skiver av grønnsaker legges rett på grillen, såkalt direkte varme, som kan sammenlignes med å steke i stekepannen.  Skivene pensles med olje rett før grilling. Grill gjerne skiver av mange forskjellige grønnsaker. Det blir festlig på sommerbuffeen.  Grillede grønnsaker kan serveres varme, lune og kalde. De passer også ypperlig til tapas.

Blomkål på grillen? Det er verd å prøve selv om det høres rart ut. Skjær 1 cm tykke skiver på tvers av et helt blomkålhodet og ha dem i kokende vann i 20 sekunder. Legg dem over på kjøkkenpapir og tørk godt av, pensle med valnøttolje eller annen god olje og legg dem på varm grill. Dette går fort - et minutt på hver side er nok. Ha noen dråper god balsamicoeddik på før servering. Det blir garantert den beste blomkålen du har smakt.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no/Synøve Dreyer

Squash og aubergine i skiver er lett å grille. Du kan gjerne drysse litt salt på skivene en halv times tid før du skal grille. Da vil det piple fram væske som du tørker av før grilling. Mange vil hevde at det gir et bedre resultat, da det fjerner noe av den litt bitre smaken i auberginene. Skivene pensles med god olje og grilles raskt på hver side, til de er møre. Server med en god oljedressing med urter og hvitløk.

Fennikel er ganske originalt på grillen. Den utpregede lakrissmaken og sprøheten beholdes ved grilling på direkte varme. Del den i 3-4 skiver. Pensle med olje før du legger skivene på grillen. Beregne minst 5 minutter på hver side. Den kan gjerne flyttes over på et folieark og gratineres med litt revet parmesan et par minutter før servering, eller bare serveres med noen dråper sitron.

Rødbeter er viktig for deg som spiser lite kjøtt, bl.a. pga. det høye jern-innholdet. For mange vil grillede skiver med friske rødbeter være et nytt bekjentskap. Det vil garantert friste til gjentagelse. Skubb dem godt. Skallet kan gjerne sitte på. Skjær 1 cm tykke skiver. Grill på direkte varme til de er møre. Servert f.eks. med fetaost er det en liten rett i seg selv.

Asparges grilles som de er, på tvers av grillristen. Du kan gjerne tre et spyd igjennom dem på tvers. Serveres med en god olje og en klype salt.

Foliebakte sommergrønnsaker

Sommerens nye og friske grønnsaker passer godt til grillen. Barna kan lage grillpakker med oppskårne grønnsaker, både til seg selv og til gjestene. La dem få merke grillpakkene med navnet sitt, det er stas. Grill foliepakkene på indirekte varme, der hvor temperaturen er lavest, til grønnsakene er møre.

Neper, reddik, paprika, fennikel, fersk løk, gulrøtter, stilkselleri, sukkererter og squash, for å nevne noen, skjæres i 1 cm tykke skiver, blomkål og brokkoli i små buketter før de blandes og pakkes inn i folie sammen med friske urter. Det er en fordel å smøre folien med litt olje først så ikke grønnsakene fester seg til folien. Pakkene grilles til grønnsakene er møre, 10-15 minutter alt etter hvor store bitene er og hvor varm grillen er. Har du mulighet til å legge disse på en rist i lokket, er det smart. Grønnsakene smaker ekstra godt med nykvernet pepper og nyrevet parmesanost på. Finhakket chili og frisk ingefær er en annen god variant.

Hele grønnsaker på grillen

Et lite ekstratips er å legge hele grønnsaker i kaldt vann i en halv time før de skal på grillen. Da holder de seg sprøe og saftige.  Tørk dem godt før du legger dem på varm grill på direkte varme.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - foto Marte Garmann

Bakt løk er en delikatesse i seg selv. Rens løken, skjær et kryss i toppen og legg løken på et folieark. Legg over en smørklatt og/eller en skvett hvitvin eller rødvin og en frisk rosmarinkvist før folien pakkes til. Løkpakkene legges på grillen og bakes i 15-20 min. Løken kan evt. deles i båter. Det forkorter grilltiden.

Alle typer løk egner seg på grillen. Vårløk kan legges på folie på risten og grilles et par minutter på hver side.

Paprika i forskjellige farger er festlig å grille. Smør dem inn med litt olje og legg de på grillen som de er, på direkte varme. Enklere blir det ikke.  Skinnet kan gjerne bli litt svart og svidd. Når de er møre, rives skinnet lett av. Del dem i 4 og bland gjerne flere farger sammen.  Spisspaprika (snackpaprika) er også godt egnet på grillen.

Små tomater kan legges rett på grillen, store kan deles i to og fylles med pesto. Tomater bør ikke grilles på for sterk varme.

Auberginer pensles med olje og legges hele på direkte varme. Snu den ofte.  Grill til den er myk inni. Avkjøl litt før du skraper ut kjøttet. Nydelig med litt salt, pepper og litt sitron og gjerne nyrevet parmesan.

Squash grilles som auberginer, men må snues litt oftere. Ferdiggrillet deles den og serveres med salt og pepper og litt sitronsaft. Nydelig med guacamole til.

Poteter hører med til grillmåltidet. Ferskpoteter, gjerne kokt i 10 minutter, pensles med olje og legges noen minutter på grillen. Hele store poteter kan pakkes i folie og bakes på indirekte varme. Beregne god tid, minst 1 time. Du kan også forkoke store poteter i ca. 20 minutter før de grilles.

Mais kan grilles med eller uten dekkbladene. Om du kjøper mais med bladene på, kan de være på og fungerer som en slags «folie». Grill maiskolber i 25–30 minutter.

Dessert på grillen

Når man er ferdig med å grille hovedretten, er det ofte god varme igjen på grillen. Denne varmen er perfekt for en fruktig avslutning. All frukt kan grilles, og lune frukter og varme bær smaker utrolig godt.

Lune bær i folie med litt vaniljeis er topp. Ha blåbær, bringebær og gjerne andre bær i folie sammen med en ss eplejuice eller gjerne likør. Pakk godt inn og la pakken ligge 5–6 minutter på grillen. Server med vaniljeis eller vaniljekesam.

Grillet banan er en delikatesse, samtidig som den er kjempeenkel og rask å tilberede. Snitt en banan med skallet på på langs. Når skallet er helt svart, er bananen ferdig. Spis den som den er med skje eller f.eks. med hakkede valnøtter og en kule is ved siden.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Frisk ananas i skiver er nydelig på grillen. Fjern skallet først og skjær den i skiver. Den trevlete margen i midten kan også fjernes. Smør gjerne litt honning på skivene før du legger dem på grillen. Grillet ananas smaker veldig godt f.eks. med en god blåmuggost.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Eplebåter pakkes i folie med litt sukker og kanel og grilles ca. 10 minutter. Biter av friske rabarbrastilker er også godt bakt sammen med eplene.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Grønnsaker på grillen