Hopp til innhold

For de fleste av oss tenker vi på appelsiner, klementiner, sitroner og grapefrukt når vi hører ordet sitrusfrukter. Men det er mange flere medlemmer av familien.

Appelsin

Appelsin er den vanligste sitrusfrukten vi har. Navnet appelsin er lånt fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet er appelsiner som plante kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet. Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper kalt blond og rød. Blonde appelsiner har et gult fruktkjøtt. Røde appelsiner har et mer eller mindre rødt fruktkjøtt.

Grapefrukt

Grapefrukt er en ung sitrusfrukt. Den ble først oppdaget i Puerto Rico i 1750. Senere kom den til Florida der den først ble dyrket i større omfang. USA er verdens største produsent med produksjon hovedsakelig i Florida og Texas. Grapefrukt anses å ha oppstått som en krysning mellom appelsin og pomelo. Navnet på denne sitrusfrukten har oppstått da denne vokser i klaser som druer og drue som kjent heter grape på engelsk.

Kaffirlime

Kaffirlime er på størrelse med vanlig lime, men har et knudrete og bulkete skall. Både blad, saft og skall av Kaffirlime (kalles også Papeda) brukes veldig ofte som krydder i bl.a. det thailandske kjøkken.

Klementin

Det sies at klementinen er en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter som f.eks. pomerans og bitter appelsin. Den ble oppdaget av pater Clement i Algerie omkring år 1900. Klementiner er vanligvis steinfrie, men finner du en stein i en klementin, er det kanskje en "hybrid" du spiser eller at treet har stått for nær et sitrontre.

Kumquat

Kumquat er en sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Kina der den fortsatt vokser vilt. Fra Kina har den blitt ført videre til Japan, Middelhavsområdet og Brasil. Kumquat er på størrelse med en valnøtt, og finnes i både oval og rund form. Den ovale er mest aromatisk.

Lime

Lime kommer opprinnelig fra Sydøst-Asia og vokser nå i tropiske og subtropiske områder. Den tåler ikke frost og produksjonen er således begrenset i Europa, men den vokser vilt enkelte steder i Amerika.

Pomelo

Pomelo er en stor pæreformet sitrusfrukt og kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia. Pomelo er i familie med grapefrukten og finnes både som blond med gult fruktkjøtt eller som blod med rødlig fruktkjøtt.

Sitron

Sitron er fra gammelt av kjent som krydder- og medisinalvekst. Den kommer opprinnelig fra området sør for Himalaya. Senere ble planten bragt videre til Europa av Columbus og det er nå produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet og USA.

Sweetie

Sweetie er en forholdsvis ny sitrusfrukt og er en krysning mellom en blond grapefrukt og pomelo. Den er på størrelse med en grapefrukt og skallet har en grønngul farge. Sweetie har ikke den aning bitterhet som man finner hos grapefrukt, men smaken er faktisk søt og fyldig.

Ugli

Ugli ble funnet på Jamaica på begynnelsen av 1900-tallet og er sannsynligvis en krysning mellom tangerin, appelsin og grapefrukt. Fruktkjøttet er guloransje, mykt og meget saftig med frisk og aromatisk smak.